Temperaturile scazute, inghetul, dar si murdaria, praful si impuritatile afecteaza in timp parbrizul. Pentru o intretinere cat mai corecta, mai ales in timpul sezonului rece, va recomandam cateva masuri care vor prelungi durata de viata a parbrizului si care vor asigura utilizarea sa in cele mai bune conditii pentru o perioada cat mai indelungata.
Care sunt masurile ce se impun pentru ingrijirea parbrizului pe timp de iarna? Le enumeram in randurile urmatoare, cu mentiunea ca sfaturile se aplica pentru orice geamuri auto. Parbrizul este insa cel mai important, prin urmare iata ce se impune pentru ingrijirea sa.
Mentineti geamul tot timpul curat
Este binecunoscut faptul ca murdaria, noroiul si chiar si particulele mici de praf afecteaza suprafata autovehiculului, mai ales cand aceasta este uscata. Geamurile auto, implicit parbrizul, nu fac exceptie de la regula, prin urmare prima misiune pentru a le prelungi durata de viata este mentinerea curateniei lor.
Pentru curatare, este recomandata utilizarea unui burete moale sau a unei perii, geamul fiind udat in prealabil. Nicidecum nu este recomandata curatarea pe “uscat”, intrucat geamurile pot fi afectate, zgariate. Chiar daca este vorba de zgarieturi fine, pot deveni la un moment dat deranjante.
Verificati si curatati stergatoarele
Parbrizul poate fi foarte curat si ingrijit, insa cata atentie este acordata stergatoarelor? Prea putini sunt cei care constientizeaza faptul ca pe lamelele acestora se acumuleaza praf si murdarie ce pot afecta in timp parbrizul, provocand zgarieturi fine si semne de uzura. Prin urmare, pentru ca parbrizul sa nu aiba de suferit, stergatoarele trebuie, de asemenea, verificate si curatate periodic.
In conditii de temperaturi foarte scazute, stergatoarele, dar si parbrizul, pot sa inghete. In acest caz, va recomandam sa nu porniti nicidecum stergatoarele de parbriz daca lamelele acestora sunt inghetate. Acest lucru poate avea 3 consecinte: se pot deteriora lamelele, se poate defecta motorul de actionare al stergatoarelor si se poate zgaria si parbrizul. Indepartati gheata de pe stergatoare si – pe cat posibil – de pe parbriz, pentru a pastra posibilele stricaciuni la un nivel minim.
Cum dezghetam parbrizul?
Este, intr-adevar, o operatiune ce da batai de cap – cei care utilizeaza autoturismul zilnic si il gasesc dimineata plin de zapada si cu geamurile inghetate stiu foarte bine despre ce este vorba.
In primul rand, trebuie indepartata zapada de pe toate geamurile, inclusiv de pe parbriz, cu o maturica. Abia apoi se indeparteaza si gheata. Se pot folosi 2 metode: cea uzuala, in care se porneste motorul si se activeaza caldura si dezaburirea geamurilor, sau folosirea unui spray sau a unei solutii pentru dezghetare. Oricare dintre variante necesita timp, prin urmare va trebui sa va incepeti programul zilnic mai devreme, mai ales daca iarna vine cu zapezi si temperaturi scazute in marea majoritate a timpului.
Sfat extra: NU indepartati gheata sau zapada de pe oglinzi, geamuri si parbriz cu apa calda sau fierbinte – apare pericolul de fisurare a geamurilor!
Parbrizul s-a fisurat – ce poate fi facut?
Daca intampinati o asemenea situatie, va recomandam sa nu amanati prea mult inlocuirea parbrizului. In special in sezonul rece, fisurile se pot extinde pe intreaga suprafata a geamului, chiar daca initial era vorba doar de o mica ciobitura intr-un colt al parbrizului.
Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, gerurile si inghetul fac ca orice mici ciobituri sa se transforme in fisuri ce brazdeaza parbrizul dintr-un capat in celalalt. In cazul in care acest lucru nu se intampla si reusiti sa treceti iarna fara ca vizibilitatea sa fie afectata in timpul condusului de ciobituri si fisuri, va puteti considera norocosi. In majoritatea cazurilor este insa recomandata inlocuirea parbrizului, operatiune pe care o puteti realiza in cadrul service-ului nostru.
Respectati aceste recomandari si va veti asigura ca parbrizul nu are de suferit din cauza temperaturilor scazute, a inghetului, prafului sau actiunii altor factori externi.