Se spune ca patitul stie mai bine. Daca ati trecut printr-un episod de inlocuire a parbrizului poate ca ulterior v-ati dat seama ca acesta este extrem de important. Va preocupati ulterior sa il intretineti mai bine ca oricand. Mai cu seama pentru ca traversam aceasta perioada rece a anului, cand gheata si zapada ne pot da batai de cap, intretinerea parbrizului – fi el inlocuit sau nu – poate fi usor diferita. Pentru asta am adunat cateva sfaturi utile tuturor!
Curatarea, primul pas
Acum ca iarna este blanda, nu se mai pune problema dezghetarii parbrizului si a curatarii acestuia. Cu toate acestea, curatarea parbrizului este o preocupare constanta. Tot praful de pe strazi adunat pe parbriz scade vizibilitatea soferului. De preferat sa fie folosite produse specifice de curatare, pentru a nu fi prea abrazive, dar in egala masura eficiente si, dupa spalare, sa nu ramana urme.
Sunt disponibile in comert produse diverse pentru intretinerea parbrizelor, de la servetele speciale pana la produse de tip tratamente anti pete sau lichid special de degivrare.
Schimbarea stergatoarelor
Am discutat si cu alte ocazii aici pe blog despre cum pot aceste accesorii sa afecteze calitatea parbrizului. Schimbarea lor este necesara si in fond costul este unul accesibil. Este nevoie de atentie sporita si de verificare constanta a lamelor. In principiu acestea vor fi schimbate anual si mai ales in prag de iarna. Nu este insa exclus sa fie necesara inlocuirea mai repede, din cauza deteriorarii timpurii.
Vor fi schimbate stergatoarele cand acestea sunt zgomotoase cand ruleaza pe parbriz. De asemenea, un alt semn ca sunt deteriorate se refera la urmele pe care le lasa. Situatia lasata neschimbata afecteaza mai intai tratamentul aplicat parbrizului si poate duce pana la zgarierea acestuia si craparea lui. Astfel de situatii sunt ireversibile, fara solutie.
Curatarea parbrizului fara metode agresive
Multi gresesc prin faptul ca insista la dezghetare rapida. Este de inteles, se grabesc si nu isi permit sa consume timp doar pentru pregatirea masinii. Curatarea parbrizului iarna este un chin? Nu ar trebui sa fie. Peria cu care curatati parbrizul nu trebuie expusa la frig, pentru a evita sa fie inghetata dimineata cand aveti mai mare nevoie de ea. Indepartati zapada, iar de curatat parbrizul o veti face dupa pornirea motorului, cu aerul directionat spre parbriz. Este neaparata nevoie de solutie speciala, aplicata prin pulverizare, pentru curatare facila, evitand si zgarieturile.
Mentiune! Iarna sunt necesare solutiile ce nu au alcool metilic. Se va evapora de pe parbriz, prin ventilatorul de incalzire mirosul va face ca mirosul sa fie atras in habitaclu.
De asemenea, lichidul de parbriz sa nu va lipseasca niciodata, cu fiecare pulverizare a solutiei pe parbriz veti sterge suprafata corespunzator. In lipsa acestuia stergatoarele imprastie mizeria pe suprafata parbrizului si il zgarie cu micile depuneri de praf.
Nota de final
Daca tocmai ati trecut pe la service pentru inlocuirea unui parbriz nu este recomandat sa aplicati presiune pe sticla. Respectati instructiunile oferite de echipa de la montaj. Interesati-va de asemenea de tratamentele ce pot fi aplicate pe suprafata sticlei.
Intretinerea unui parbriz este o grija constanta, indiferent de anotimp.